سرطان سینه

در این مقاله به بحث پیرامون سرطان سینه یا سرطان پستان خواهیم پرداخت.

سرطان سینه دکتر مهزاد احمدیاز سال 2011 سیزدهم  اکتبر هر سال به عنوان روز جهانی بدون سوتین شناخته شده است. هدف از این نامگذاری، افزایش آگاهی نسبت به سرطان پستان، افزایش آگاهی نسبت به جراحی های بازسازی پس از درمان سرطان و ماستکتومی و جلب کمک های مالی به منظور تحقیقات در خصوص این سرطان می باشد.

لازم به ذکر است که سرطان پستان سی درصد سرطان‌ های خانم ها را شامل می گردد. از جمله عوامل خطر این سرطان می توان به مواردی نظیر سابقه سرطان دیگری در خود شخص، سابقه خانوادگی سرطان سینه و همچنین مواجهه طولانی مدت با هورمون ‌های زنانه (به عنوان مثال به دلیل یائسگی دیررس یا بلوغ زودرس، دیر بچه دار شدن، نازایی، عدم سابقه شیردهی، مصرف استروژن در طولانی مدت بعد از یائسگی) اشاره نمود.

باید گفت سرطان پستان جزو بیماری هایی می باشد که روش غربالگری دارد که تشخیص به موقع و درمان سریع ‌تر آن را ممکن می سازد. در دستورالعمل های انجمن های علمی گوناگون، برنامه غربالگری متفاوت می باشد ولیکن در کل معاینه ماهانه توسط خود فرد از ۲۰ تا ۳۹ سالگی، معاینه از ۳۰ تا ۳۹ سالگی توسط پزشک هر ۲ تا ۳ سال و سپس سالانه و ماموگرافی هر 1 تا 2 سال، از ۴۰ سالگی توصیه می شود.

بهتر است معاینه توسط خود فرد در روزهای ۷ تا ۱۰ پس از آغاز قاعدگی صورت گیرد تا معاینه راحت تر باشد، شایان ذکر است این شیوه غربالگری به دلیل نتایج مثبت کاذب زیادی که حاصل شده، دیگر چندان توصیه نمی ‌شود. اساسی ترین شیوه غربالگری سرطان سینه ، ماموگرافی می باشد که حداقل تا ۷۴ سالگی باید ادامه پیدا کند. بعضی مطالعات شروع ماموگرافی را از پنجاه سالگی و تا هر سنی که شخص سلامت جسمی مساعدی دارد، توصیه نموده اند.

در مواردی که احتمال سرطان سینه در شخص بسیار بالاتر از سایر افراد می باشد، مثلاً به دلیل ناقل بودن بعضی ژن های مربوط به این سرطان، سایر شیوه ها مانند MRI نیز مورد استفاده قرار می گیرد و در این افراد سن شروع غربالگری نیز متفاوت می باشد.

توصیه می شود به بدن خود و تغییرات آن همواره توجه کنید، ظاهر و قوام پستان خود را به طور کامل بشناسید و در صورت ایجاد هرگونه تغییری نزد پزشک مراجعه نمایید.

از جمله تغییراتی که در صورت بروز می بایست نزد پزشک مراجعه نمایید، عبارتند از: تغییرات پوستی نظیر قرمزی بدون علت، لمس توده، پوسته پوسته شدن نوک پستانها، زخم، فرورفتگی و ضخیم شدن پوست، ترشح به خصوص خونی از نوک پستان و درد به ویژه زمانی که در یک ناحیه خاص ایجاد می شود و به مرور افزایش می یابد.

 

دکتر مهزاد احمدی

متخصص زنان و زایمان و جراح زیبایی زنان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *