IVF چیست؟

IVF چیست؟ IVF که در اصطلاح به آن لقاح آزمایشگاهی نیز گفته می شود، به این صورت است که اسپرم را از مرد می گیرند و با تقویت آن در رحم زن قرار می دهند. امروزه با توجه به افزایش ناباروری زوجین استفاده از این روش بسیار مرسوم شده است و خوشبختانه روشی موفق می باشد که درصد باروری را بسیار بالا برده است.

 

IVF چیست؟

IVF چیست؟

چه کسانی می توانند عمل آی وی اف انجام دهند؟

زوجینی که کاندید انجام عمل IVF هستند، باید شرایط زیر را داشته باشند:

  • خانم هایی که جهت انتقال تخمک لوله تخمدانی سالم ندارند.
  • آقایانی که فاقد اسپرم های فعال و زنده می باشند.
  • زوجینی که اختلال و ناهنجاری ژنتیکی در نواحی تناسلی خود دارند.
  • خانم هایی که مبتلا به بیماری هایی همچون آندومتر، کیست و… هستند.
  • زنانی که چسبندگی رحم دارند یا به خاطر جراحی خاصی که انجام داده‌اند، لوله های فالوپی رحم آن ها بسته شده است.

درصد موفقیت آی وی اف چقدر است؟

درصد موفقیت عمل آی وی اف بسته به شرایط بیمار متفاوت است این شرایط عبارتند از:

سن بیمار

زنانی که سن کمتر از ٣۵ سال دارند، درصد موفقیت اى وى اف در آنها بیشتر از سایر افراد است.

ذخیره تخمدان

هر چقدر ذخیره تخمدانى بیمار بیشتر باشد، درصد موفقیت در عمل اى وى اف وی افزایش مى یابد.

بیماری زمینه ای

عدم وجود بیماری زمینه اى و داخلى خاصی مانند آندومتریوز، مشکل فشار خون، دیابت و تیرویٔید می تواند درصد موفقیت جراحی IVF را افزایش دهد.

سبک درست زندگی

هر چقدر بیمار سبک زندگى سالم تری داشته باشد، درصد موفقیت اى وى اف در وی افزایش مى یابد.

 

مراحل انجام عمل IVF

IVF فرآیندی است که به چهار تا شش هفته زمان نیاز دارد و باید مراحل زیر طی شود:

تحریک تخمدان

پزشک حدود دو هفته قبل از شروع عادت ماهانه، داروی گنادوتروپین را برای شما تجویز می کند که یک نوع داروی باروری است و باعث تحریک تخمدان‌ می شود.

رشد فولیکول

در مدت زمان استفاده از این داروها باید مرتبا با انجام آزمایش و سونوگرافی میزان رشد فولیکول را بررسی کنید.

تزریق جهت بلوغ تخمک

در صورتی که فولیکول ها به اندازه کافی رشد کرده باشند، یک دارو به زن تزریق می کنند تا تخم ها به بلوغ کامل برسند و قابلیت بارور شدن پیدا کنند.

تخمک گیری

در این مرحله بیمار تحت بیهوشی خفیفی قرار می گیرد و پزشک با کمک یک سوزن باریک از طریق واژن تخمک‌ ها را از درون فولیکول‌ ها خارج می‌ کند. در این فرایند معمولا هشت تا پانزده تخمک استخراج می شود.

لقاح

در آزمایشگاه تخمک و اسپرم را در مجاورت هم قرار می‌ دهند تا لقاح انجام گیرد.

رشد رویان

سپس تخمک ‌هایی که با موفقیت بارور شده ‌اند و در حال تغییر شکل به جفت و جنین هستند، جهت انتقال به بدن مادر آماده می شوند.

انتقال

در این عمل تعدادی تخمک را با توجه به سن خانم به وسیلۀ یک لولۀ باریک از دهانۀ رحم به داخل رحم منتقل می‌کنند که اگر این عمل موفقیت آمیز باشد تخمک در دیوارۀ رحم لانه‌گزینی می ‌کند و با رشد آن، جنین تشکیل می‌ شود.

چه کسانی برای انجام آی وی اف مناسب هستند؟

آیا همه کسانی که به طور طبیعی باردار نمی شوند، می توانند عمل ivf انجام دهند؟ طبیعتاً خیر. این عمل نیز مانند سایر عملیات مربوط به باروری روی هر کسی جواب نمی دهد. بنابراین افراد واجد شرایط انجام عمل آی وی اف به شرح زیر می باشند:

  • زنانی که برای انتقال تخمک لوله تخمدان سالم ندارند.
  • مردانی که دارای اسپرم فعال و زنده نمی باشند.
  • افرادی که در ناحیه تناسلی خود دارای اختلالات و ناهنجاری های ژنتیکی هستند.
  • خانم هایی که برخی از بیماری های رحمی از قبیل آندومتر، کیست و … را دارند و امکان درمان برایشان وجود ندارد.
  • خانم هایی که در گذشته جراحی هایی را در رحم انجام داده اند و لوله های فالوپی آنها دچار انسداد شده است یا اینکه دهانه رحمشان بیش از حد چسبندگی گرفته است.

البته ناگفته نماند که در بسیاری از مواقع افراد با انجام این روش دچار بیماری سندروم پرکاری تخمدان می شوند و ممکن است بعد از زایمان ناشی از لقاح مصنوعی به طور طبیعی دوباره باردار شود.

 

IVF چیست؟

IVF چیست؟

عوارض ناشی از عمل  ivf

بعد از انجام عملیات آی وی اف ممکن است شاهد عوارض خاصی در بدن خود باشید. که البته در افراد مختلف میزان این عوارض متفاوت است و عمدتاً جای نگرانی نیست. به طور مثال:

  • بعد از انجام عمل تخمک کشی فرد دچار لکه بینی می شود. که البته بیشتر از ۲۴ ساعت طول نمی کشد.
  • به جهت اینکه تخمک کشی به صورت بی هوشی انجام می شود، مانند سایر جراحی ها فرد دچار سرگیجه و حالت تهوع در زمان هوشیاری می شود. معمولا بعد از چند ساعت این حالات به طور کامل برطرف می‌ شود. اما اگر تا چند روز ادامه داشت، حتما باید به پزشک خود مراجعه کنید.
  • در برخی موارد نیز گزارش شده که فرد بعد از خارج نمودن تخمک از رحم دچار درد در ناحیه شکم شده است. در این صورت مشکل با مصرف آنتی بیوتیک رفع می شود.
  • دکتر مهزاد احمدی توصیه می کند که بعد از انجام این فرایند فرد باید مقدار زیادی آب بنوشد تا از اتساع رحم و در نتیجه بزرگ شدن شکم جلوگیری کند.

توجه داشته باشید در صورتی که سن مادر پایین تر باشد، امکان موفقیت این پروسه بالاتر خواهد بود. چرا که انجام لانه گزینی ارتباط مستقیمی با سن فرد دارد. هرچه سن فرد بالاتر باشد، لانه گزینی کمتر انجام می شود و تخمک گذاری نیز کاهش پیدا می ‌کند.

IVF چقدر طول می‌ کشد؟

درمان IVF یک فرآیند پیچیده است که ممکن است مدت زمان متفاوتی برای هر فرد داشته باشد. از زمان شروع مشاوره تا زمانی که فرآیند IVF به پایان می ‌رسد، ممکن است چند ماه یا حتی چند سال طول بکشد. عواملی مانند سن، وضعیت سلامتی و واکنش بدن به درمان می‌ توانند بر مدت زمان درمانی تأثیر بگذارند.

در هر صورت، بهتر است با پزشک خود در مورد این مسئله و دیگر مسائل مرتبط با درمان IVF صحبت کنید. دکتر مهزاد احمدی از بهترین متخصص زنان و زایمان و جراح زیبایی زنان است که می تواند به سوالات شما با صبر و حوصله پاسخ دهد.

آیا ای وی اف بار اول جواب میده

همانطور که در مطلب بالا نیز بیان کردیم، روش بارداری آی وی اف یکی از راه های درمان ناباروری است که شامل ترکیب تخمک و اسپرم در آزمایشگاه و انتقال جنین به رحم می شود. این روش برای افرادی که به دلایل مختلف نمی توانند به صورت طبیعی باردار شوند، مناسب است.

به طور کلی، احتمال موفقیت آی وی اف بستگی به عوامل مختلفی دارد، از جمله سن، علت ناباروری، کیفیت تخمک و اسپرم، تعداد و کیفیت جنین ها، روش انتقال جنین و مراقبت های پس از آن.

بر اساس آمار، میانگین نرخ بارداری با آی وی اف در هر چرخه برای زنان زیر ۳۵ سال حدود ۴۰ درصد، برای زنان بین ۳۵ تا ۳۷ سال حدود ۳۰ درصد، برای زنان بین ۳۸ تا ۴۰ سال حدود ۲۰ درصد و برای زنان بالای ۴۰ سال حدود ۱۰ درصد است.

البته این اعداد ممکن است بر اساس مرکز درمانی، تکنیک انجام شده و شرایط فردی متفاوت باشند.

بنابراین، نمی توان گفت که آی وی اف بار اول حتما جواب می دهد یا نه، بلکه باید عوامل مؤثر بر موفقیت آن را در نظر گرفت و با پزشک متخصص مشورت کرد.

مزایای ivf چیست

IVF چیست؟ روش IVF یا لقاح خارج رحمی، برای کسانی که به دلایل مختلف نمی توانند به طور طبیعی باردار شوند، مفید است. مزایای IVF عبارتند از:

  • افزایش احتمال بارداری و بچه دار شدن برای زوج های نابارور
  • امکان استفاده از تخمک یا اسپرم اهدایی یا رویان دونور در صورت نیاز
  • امکان انتخاب جنسیت یا بررسی سلامت ژنتیکی جنین قبل از انتقال
  • امکان باردار شدن در سن بالا یا در صورت داشتن ناهنجاری های دستگاه تناسلی

 

دکتر مهزاد احمدی

متخصص زنان و زایمان و جراح زیبایی زنان

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *