سلامت بارداری
اهمیت حفظ سلامت بارداری : شما می توانید مراقبت ها و ویزیت های دوران بارداری را به محض باردار شدن آغاز کنید. البته توصیه می شود قبل از اقدام به بارداری نزد متخصص خود مراجعه نمایید که این عمل به عنوان مراقبت قبل از بارداری شناخته میشود. چنانچه پیش از باردار شدن امکان مراجعه نزد پزشک را ندارید، میتوانید پس از بارداری مراقبتهای مخصوص این دوران را شروع کنید.
با توجه به مدت بارداری شما و میزان ریسک حاملگی تان تعداد ویزیت ها تعیین خواهد شد. معمولاً زمانبندی مراقبتهای دوره بارداری برای مادران سالم 18 تا 35 سال به صورت ذیل می باشد:
- در 32 هفته اول بارداری (هر 4 الی 6 هفته یک بار)
- در هفته های سی و دوم تا سی و هفتم بارداری (هر 2 الی 3 هفته یک بار)
- از هفته سی و هفتم بارداری تا تولد نوزاد (هر هفته)
البته لازم به ذکر است که اگر بارداری پر ریسکی داشته باشید، امکان دارد پزشکتان ویزیتهای بیشتری را توصیه نماید.
نخستین جلسه ویزیت مراقبت دوران بارداری: در نخستین جلسه ویزیت مراقبت دوره بارداری که طولانی ترین ویزیت شما می باشد، با پزشک در رابطه با تاریخچه پزشکی خودتان، همسر و نیز خانواده تان گفتگو می کنید.
پزشک برای اینکه از سلامت شما اطمینان حاصل کند، با معاینه بدنی و تجویز آزمایش های ادرار و خون، چکاپ کاملی از شما انجام میدهد. این معاینات شامل موارد ذیل می گردد:
- اندازه گیری فشار خون، قد، وزن، تعداد تنفس و نبض
- معاینه لگن
- معاینه سینه ها
- در صورت ضرورت آزمایش بیماری های آمیزشی (نظیر سوزاک، کلامیدیا، ایدز و سفلیس)
- غربالگری دیابت، کم خونی، سرخجه و هپاتیت ب
- آزمایش پاپ اسمیر
ضمن اینکه ممکن است پزشکتان در مورد سبک زندگی و برنامه غذایی تان و نیز ویتامین های مورد نیاز در دوره بارداری با شما گفتگو کند. مهم ترین ویتامینی که لازم است در دوره بارداری خود مصرف نمایید، اسید فولیک می باشد که البته توصیه می شود قبل از مادر شدن از آن استفاده کنید.
معمولاً پزشکان در نخستین ویزیت طبق نتیجه بررسی های اولیه، نکات و تغییراتی در سبک زندگی را به شما گوشزد میکنند که تضمین کننده سلامت بارداری و یک بارداری بی خطر برای شما خواهد شد.
شایان توجه است که استفاده از برخی داروها در دوره بارداری خطرناک است. توصیه می شود اگر هرگونه دارو یا مکملی مصرف می کنید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید و قبل از مصرف هرگونه داروی جدید در این خصوص با پزشکتان مشورت نمایید.
کارهای ممنوعه در دوران بارداری
دوران بارداری یکی از مهم ترین و حساس ترین دوران های زندگی زنان است که نیاز به مراقبت جدی و سلامت بارداری دارد. برخی از فعالیت ها، غذاها، داروها و مواد مخدر ممکن است برای جنین خطرناک باشند و باعث ایجاد نقص های مادرزادی، سقط جنین، زایمان زودرس یا عفونت های ناخواسته شوند. بنابراین، باید از این کارهای ممنوعه در دوران بارداری خودداری کرد.
برخی از کارهای ممنوعه در دوران بارداری عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- مصرف الکل
- مصرف داروها به صورت خودسرانه
- مصرف کافئین بیش از حد
آیا ریختن اسپرم در دوران بارداری ضرر دارد
به طور کلی، ریختن اسپرم در دوران بارداری بی خطر است و هیچ ضرری برای جنین و مادر ندارد. اسپرم حاوی پروستاگلاندین است که می تواند باعث تحریک انقباضات رحمی شود و به زایمان طبیعی کمک کند.
همچنین، رابطه جنسی در دوران بارداری مزایای روحی و جسمی دارد و باعث افزایش اعتماد به نفس، رابطه همسرانه و سلامت قلب می شود.
اما در برخی موارد، ریختن اسپرم در دوران بارداری ممکن است خطرناک باشد و باید از آن خودداری کرد. برخی از این موارد عبارتند از:
عفونت های جنسی
اگر شما یا همسرتان عفونت جنسی داشته باشید، مثل هرپس، سیفلیس، کلامیدیا یا HIV، رابطه جنسی ممکن است باعث منتقل شدن عفونت به جنین شود و به سلامت آن آسیب بزند.
خطر سقط جنین
ممکن است پزشک به شما گفته باشد که خطر سقط جنین دارید، مثلاً به دلیل پلاسنتا پایین باید از رابطه جنسی خودداری کنید تا خطر سقط جنین را کاهش دهید.
چه غذاهایی در دوران بارداری ممنوع هستند؟
یکی از مباحث سلامت بارداری مربوط به تغذیه این دوران است. برخی از غذاهای ممنوعه در دوران بارداری عبارتند از:
گوشت خام یا نیم پز
بهتر است گوشت را به طور کامل پخته و از خوردن گوشت گوساله، مرغ، کبک، غاز، قرقاول و بوقلمون خام یا نیم پز خودداری کنید.
انواع غذاهای دریایی
بهتر است از خوردن ماهی های بزرگ، شاه ماهی، خالخال، اره ماهی، کوسه و … خودداری کرده و فقط از مصرف ماهیهای دارای جیوه کم نظیر سالمون، ساردین و قزلآلا استفاده کرده و حتماً آنها را کاملاً پخته شده بخورید.
شیر و پنیر پاستوریزه نشده
بهتر است از خوردن شیر و پنیرهای محلی یا سنتی خودداری کرده و فقط از محصولات لبنی پاستوریزه شده استفاده کنید.
تخم مرغ خام یا نیم پز
تخم مرغ خام یا نیم پز دارای باکتری سالمونلا است که برای خانم های باردار بسیار خطرناک است و علائمی همچون حالت تهوع، تب، گرفتگی معده، شکم درد، سردرد، اسهال و استفراغ را به دنبال دارد.
متخصص زنان و زایمان و جراح زیبایی زنان
بدون دیدگاه