پریودی نامنظم

در دختران از سنین 10 تا 16 سال، پریود که بخشی از چرخه قاعدگی است شروع می شود و طی این فرآیند، دیواره رحم موسوم به آندومتر (Endometrium) کنده شده و از رحم و از طریق واژن دفع می گردد. این چرخه منظمی ست که باید طبق عادت و در فواصل زمانی مشخص و معمولاً هر 28 روز یکبار اتفاق بیافتد. اما ممکن است گاهی این مدت زمانِ 28 روزه دچار تغییرات شده و چیزی بیش از 35 روز شود که در چنین حالتی گفته می شود پریودی نامنظم رخ داده است.

پریودی نامنظم
در پریـودی نامنظـم که می تواند در هر سنی چه در نوجوانی و جوانی و چه در میانسالی رخ دهد عوامل مختلفی دخیل هستند زیرا پریود یک فرآیند کاملاً طبیعی زنانه با نظمی درست است که برای تنظیم فرایند رحمی اتفاق افتاده و این کنده شدن آندومتر در رحم برای کارکرد صحیح آن بسیار ضروری ست تا بتوان در زمان مناسب برای بارداری و فرزندآوری اقدام نمود.

عوامل ایجاد پریودی نامنظم

دلایل و عوامل این مشکل بسیار فراوانند که هر کدام می تواند سبب بروز بی نظمی در دوران قاعدگی و پریود زنان شود. این عوامل را می توان اینگونه ذکر کرد:
– انواع استرس (عاطفی، کاری ، و…)
– کاهش وزن ناگهانی و شدید
– تغییرات در هورمون های نظم دهنده به پریود (استروژن و پروژسترون)
– ورزش های خیلی شدید مانند دو ماراتون
– بی اشتهایی عصبی یا بولیمیا
– تغییرات هورمونی در شرف یائسگی
– افزایش وزن شدید
موارد ذکر شده از مهمترین، اصلی ترین و شناخته شده ترین دلایل پریودی نامنظم هستند که می توانند نظم این چرخه طبیعی را دچار اختلال کرده و متعاقب آن، مشکلاتی را برای زنان ایجاد کنند.

درمان پریودی نامنظم

برای درمان هر مشکلی ابتدا باید علت ایجاد آن مشخص شود تا بتوان درمان درست و صحیح را انجام داد. در مورد نامنظم شدن پریود نیز درمان با توجه به علل فراوان این نامنظمی تعیین می شود:
– چاقی مفرط و سندروم تخمدان پلی کیستیک: از آنجایی که علت مشخص است می توان با کاهش وزن مناسب و اصولی، از ادامه روند پریودهای نامنظم جلوگیری کرد.
– دوران بلوغ و یائسگی: چون در این دو مرحله بصورت طبیعی پریودهای نامنظم ایجاد می شود در نتیجه نیازی به درمان نیست.
– مشکلات مربوط به تیروئید: در این مورد لازم است به پزشک مراجعه شود و از درمان های مناسب مانند 1-درمان دارویی 2-جراحی و یا 3- درمان با یُد رادیواکتیو استفاده شود.
– پیشگیری از بارداری: گاهی برخی برای جلوگیری از بارداری از روشهایی استفاده می کنند که یکی از عوارض آن می تواند همین پریودی نامنظم باشد به همین دلیل باید شیوه ضدبارداری را تغییر داد.
– اختلالات خوردن یا استرس: در این مورد هم حتماً نیاز به مراجعه به پزشک وجود داشته و می بایستی اقدام به روان درمانی به شیوه های مختلف پزشکی کرد.

 

دکتر مهزاد احمدی

متخصص زنان و زایمان و جراح زیبایی زنان

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *