زگیل تناسلی

زگیل تناسلی هم اکنون یکی از بیماری های مسری و شایع است که دستگاه تناسلی مردان و زنان را درگیر می کند.

 

زگیل تناسلی دکتر مهزاد احمدی

 

زگیل تناسلی ممکن است در هر قسمتی از دستگاه تناسلی بروز کند. این ویروس میتواند واژن، درون واژن، دهانه رحم و کشاله ران را تحت تأثیر قرار دهد. ضمن اینکه زگیل تناسلی میتواند در صورت برقراری رابطه جنسی دهانی منجر به آلودگی گلو و دهان شخص نیز شود.

باید گفت عامل ایجاد کننده این عارضه ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) می باشد. بیشتر افراد به این ویروس آلوده میشوند اما متوجه بروز آن نمیشوند. این ویروس از طریق تماس پوست با پوست منتقل می شود.

لازم به ذکر است که شایعترین راه انتقال این ویروس از طریق تماس پوستی و جنسی است. در روابط جنسی حتی کم ترین تماس سطحی موجب انتقال این بیماری میشود و حتما لازم نیست نزدیکی کامل روی دهد تا ویروس انتقال یابد.

تحقیقات صورت گرفته حاکی از این است که به علت مقاومت بالای ویروس زگیل تناسلی ، این ویروس میتواند خارج از بدن هم تا 72 ساعت به زندگی خود ادامه دهد. بدین جهت احتمال ابتلا به اچ پی وی از طریق مواردی نظیر سونا، توالت فرنگی، مراکز اپیلاسیون و … نیز وجود دارد.

برخی انواع این ویروس سبب ایجاد زائده های گوشتی شبیه به خال صورتی یا قرمز رنگ می گردد که به عنوان زگیل های تناسلی شناخته می شود. زگیل ها از لحاظ شکل و اندازه با یکدیگر تفاوت دارند و این زگیل ها در برخی موارد به حدی کوچک هستند که قابل مشاهده نیستند. زگیل های تناسلی غالباً در نواحی مرطوب ایجاد می گردند و به طور معمول با خارش و درد همراه نیستند.

این عارضه در بیماران مبتلا به ایدز شایع تر است. بعضی از این زگیل ها نهایتاً ممکن است موجب بروز سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، سرطان آلت تناسلی در مردان و سرطان مقعد شود. سرطان دهان و حنجره نیز جزو عوارض آلودگی به این ویروس میباشد که بین بیماران مبتلا بهHPV  شیوع کمتری دارد.

انواع زگیل های تناسلی

زگیلهای تناسلی پر خطر: این زگیل ها اغلب به نواحی داخلی دستگاه تناسلی نفوذ کرده و عامل اصلی ایجاد سرطان ها هستند.

زگیلهای تناسلی کم خطر: این زگیلها اغلب در نواحی خارجی دستگاه تناسلی ظهور می یابند و کم تر در قسمت داخلی ایجاد می گردند و منجر به بروز سرطان نخواهند شد.

مهم ترین راه های انتقال زگیل تناسلی

با توجه به اینکه این بیماری به سرعت و با کمترین تماسی به فرد یا افراد دیگر به راحتی منتقل می شود. در نتیجه می توان هر راهی که سبب کوچک ترین تماس بدنی (بی واسطه یا با واسطه) شود. را یکی از راه های انتقال ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) دانست.

این راه های انتقال می توانند بسیار متنوع و به شدت فراوان باشند. گاهی برای انتقال آنها حتی هیچ نیازی به تماس بدن به بدن نیست و سایر شیوه های انتقال نیز می تواند به راحتی افراد دیگر را مبتلا به زگیـل تناسلـی نماید.

تاثیر رعایت موارد بهداشتی در کنترل و بهبودی زگیل تناسلی

زگیل های تناسلی نوعی بیماری پوستی هستند که می توانند به راحتی و با کمترین بی توجهی به فرد یا افراد مقابل منتقل شوند. همیشه وبه طور کلی رعایت بهداشت در بهبودی تمامی بیماری های پوستی بسیار موثر است و می تواند نه تنها سرعت بهبودی را افزایش داده بلکه از عود مجدد و ایجاد دردسرهای تکراری برای بیمار جلوگیری نماید.

چنانچه به این بیماری مبتلا شده اید بهتر است با رعایت نکات بهداشتی که بسیار ساده هم هستند نسبت به کنترل و درمان این بیماری اقدام نمایید. این موارد مهم بهداشتی عبارتند از:

  • به هیچ عنوان زگیل ها و تاول ها را دستکاری نکنید و در زمان مصرف پمادهایی که توسط پزشک تجویز شده سعی کنید هم پماد را استفاده کرده و هم با شوینده های تجویز شده، آنها را به آرامی بشویید.
  • حتماً و به صورت مرتب لباس زیر خود را تعویض و لباس آلوده را به دقت بشوئید.
  • شستن مکرر و وسواس گونه ناحیه نه تنها تاثیر مثبتی در بهبودی زگیل تناسلی ندارد بلکه برعکس به علت خشک شدن پوست، ترکیدن و حتی زخم شدن ناحیه سبب بدتر شدن بیماری خواهد شد که این موارد، خود عاملی برای افزایش شدت بیماری خواهند بود.

زگیل تناسلی

 

راه های (مهم) انتقال زگیل تناسلی عبارتند از:

  • توالت فرنگی: به علت استفاده افراد مختلف و نشستن بر روی توالت فرنگی، به راحتی این ویروس به افراد دیگر منتقل خواهد شد
  • استخر: به دلیل عمومیت استفاده از استخرها و اینکه فرد مبتلا می تواند حتی 1 ساعت هم در آب غوطه ور باشد درنتیجه با پخش حداکثری ویروس در آب، می تواند افراد دیگری را مبتلا نماید
  • تماس جنسی: در روابط جنسی به دلیل تماس اندام تناسلی با هم و همچنین تماس بدنی مداوم، یکی از راه های صد در صدی انتقال ویروس پاپیلومای انسانی، رابطه جنسی خواهد بود….

    آیا زگیل تناسلی مسری است؟

    در خصوص بیماری اچ پی وی اولین سوالی که به ذهن می رسد این است که آیا زگیل تناسلی واگیردار است؟ پاسخ به این سوال مثبت است. این زائده ها از طریق تماس با فردی که دارای این ویروس می باشد، قابل انتقال است. همچنین در زگیل های دهانی نیز امکان انتقال از راه دهان فراهم است. اما طبق تحقیقات پزشکی امکان انتقال آن از طریق دستشویی ها وجود ندارد.

     راه های مراقبت و پیشگیری زگیل تناسلی

    در هر شرایطی بهترین راه برای سالم زیستن و دوری از بیماری ها، رعایت موارد مهم مراقبتی برای پیشگیری و مبتلا نشدن به هر گونه بیماری ست. به ویژه در مورد بیماری های پوستی و آن دسته بیماری هایی که به سرعت منتقل می شوند با کمی دقت می توان کاملاً در امان ماند.

    بهتر است اگر شما یا شریک جنسی مبتلا به این زگیل ناحیه تناسلی ست موارد زیر را به شکلی دقیق رعایت کنید:

    • به محض دیدن کوچک ترین علائم، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید تا بیماری در همان مراحل نخست درمان و به طرف مقابل سرایت نکند
    • چنانچه به دلایل مختلف، بیماری پیشرفت کرد بهتر است حتماً از وسایلی مثل کاندوم در زمان رابطه جنسی استفاده شود
    • حتماً در زمان رابطه، از لایه های محافظ بین بدن خود و شریک جنسی تان استفاده کنید تا تماس مستقیم بدنی وجود نداشته باشد
    • مصرف داروها و پمادها به موقع انجام شود تا سرعت بهبودی افزایش یابد.
    • در این دوران حتماً از سکس دهانی بپرهیزید زیرا به راحتی منتقل خواهد شد.

    با رعایت این نکات بسیار ساده، هم خودتان از زگیل تناسلی در امان خواهید ماند و هم شریک جنسی شما.

درمان زگیل تناسلی

در صورتی که این زگیل ها موجب بروز مشکل و ناراحتی در شخص نشود نیازی به درمان نخواهد بود اما در صورت تشخیص پزشک مبنی بر پرخطر بودن آن بیمار احتیاج به درمان خواهد داشت.

برای درمان زگیل تناسلی روش های زیر مورد استفاده قرار می گیرند. این روش ها عبارتند از :

مصرف دارو: پزشک به منظور برطرف نمودن زگیل تناسلی یکسری کرم ها و پمادهای موضعی تجویز می نماید که لازم است در پوست ناحیه تحت درمان مالیده شود. از جمله این داروها می توان به پودوفیلین اشاره نمود.

عمل جراحی: در صورتیکه زگیل ها بزرگ باشند یا با دارو رفع نشوند و چنانچه در حین زایمان احتمال تماس نوزاد با این زگیلها وجود داشته باشد لازم است جراحی انجام شود. از جمله اعمال جراحی که برای درمان این عارضه انجام میشوند عبارتند از:

برش زگیل: نخست بی حسی موضعی انجام میشود؛ آنگاه زگیل با استفاده از ابزار مخصوص جراحی برش داده میشود.

الکتروکاتری: باید گفت زگیل ها در این جراحی با برق سوزانده میشوند.

کرایوتراپی: این روش به عنوان سرما درمانی یا فریز کردن شناخته می شود. زگیل ها در این شیوه با نیتروژن مایع منجمد میشوند.

لیزر درمانی: این روش در صورت گستردگی و دشوار بودن درمان برخی زگیل ها مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش زگیل ها با اشعه لیزر درمان میشوند

 

زگیل تناسلیتشخیص زگیل تناسلی

جهت تشخیص بیماری زگیل تناسلی ابتدا معاینه فیزیکی صورت می گیرد. زگیل های تناسلی ظاهر معلوم و مشخصی دارند. و به راحتی قابل تشخیص هستند. اما برای تشخیص زگیل در قسمت های پنهان بدن از تست و آزمایش و دستگاه های پیشرفته ای استفاده می شود. به گونه ای که نواحی داخلی رحم و واژن به طور کامل بررسی می شود. بررسی نواحی داخلی اندام تناسلی بسیار ضروری است زیرا گاهی زگیل ها در نواحی داخلی اندام تناسلی رشد می کنند و با معاینه چشمی قابل شناسایی نیستند. البته اگر فرد بیماری هایی همچون اچ پی وی و سایر عفونت های ناشی از آن را داشته باشد، پزشک از روش های دیگر برای تشخیص بیماری استفاده میکند. این روش ها عبارتند از:

تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر که برای تشخیص زگیل تناسلی زنان کاربرد دارد، جهت شناسایی زگیل در ناحیه داخلی واژن و رحم توصیه می شود. لازم است زنان بالای 35 سال حداقل سالیانه یک بار تست پاپ اسمیر را انجام دهند. جهت اناجم این تست نمونه برداری مختصری از سلول های دهانه ی رحم و واژن صورت می گیرد. این تست بسیاری از عفونت ها و سرطان هایی که دستگاه تناسلی زنان را درگیر خود می کند را به خوبی نشان می دهد. در این روش دهانه ی رحم به وسیله ی دستگاهی به نام اسپکولوم به آرامی باز می شود و سپس با یک برس استریل از سلول های دیواره ی رحم و واژن نمونه برداری های لازم انجام می شود.

آزمایش خون

برای تشخیص زگیل تناسلی برای خانم ها و آقایان از آزمایش خون استفاده می شود. به این روش تشخیص، مولکولی نیز می گویند. میزان حساسیت و دقت این روش بسیار بالاست و به طور دقیق مشخص می کند. که فرد مبتلا به زگیل تناسلی است یا خیر؟ ژنوتاپینگ نوعی از روش مولکولی است که به وسیله ی آن ژن HPV را توالی یابی می کنند. و با این روش می توانند به میزان ابتلای فرد به بیماری اچ پی وی پی ببرند.

زگیل تناسلی در زنان در چه نواحی ظاهر می شود؟

زگیل تناسلی در زنان یک نوع عفونت مقاربتی است که با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) ایجاد می شود. این زگیل ها ممکن است در نواحی مختلف تناسلی زنان ظاهر شوند، از جمله:

  • فرج، لابیا، کلیتوریس و مجرای ادرار
  • واژن، دهانه رحم و راست روده
  • مقعد، ناحیه بین فرج و مقعد و کشاله ران

زگیل های تناسلی در زنان معمولا به رنگ سفید، قرمز، گوشتی یا قهوه ای هستند و ممکن است صاف، برجسته، نوک تیز یا شبیه به گل کلم باشند. بعضی از زگیل ها خیلی کوچک و نامرئی هستند و بعضی دیگر خوشه خوشه و قابل مشاهده اند.

زگیل تناسلی در مردان در چه نواحی ظاهر می شود؟

زگیل تناسلی در مردان ممکن است در نواحی مختلف تناسلی مردان ظاهر شوند، از جمله:

  • آلت تناسلی، کیسه بیضه، مجرای ادرار و نوک آلت
  • مقعد، ناحیه بین آلت و مقعد و کشاله ران
  • راست روده، دهانه رحم و گلو (در صورت رابطه جنسی دهانی یا مقعدی)

زگیل های تناسلی در مردان معمولا به رنگ قهوه ای، گوشتی یا صورتی هستند و ممکن است صاف، برجسته، نوک تیز یا شبیه به گل کلم باشند.

چه کسانی در معرض ابتلا به زگیل تناسلی قرار دارند

به طور کلی می توان گفت که هر کسی که فعالیت جنسی داشته باشد در معرض ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) و زگیل تناسلی قرار دارد. با این حال، برخی عوامل ممکن است خطر ابتلا را افزایش دهند، از جمله:

  • شروع زودهنگام فعالیت جنسی
  • داشتن شرکای جنسی متعدد
  • داشتن شرکای جنسی آلوده به HPV یا زگیل تناسلی
  • داشتن بیماری های منتقل شونده از راه جنسی دیگر
  • داشتن سیستم ایمنی ضعیف
  • استفاده نکردن از وسایل پیشگیری مانند کاندوم

برای کاهش خطر ابتلا به زگیل تناسلی، توصیه می شود که:

  • به صورت منظم آزمایش HPV و پاپ اسمیر بدهید
  • از وسایل پیشگیری همچون کاندوم استفاده کنید (البته کاندوم محافظت کامل نمیکند)
  • در صورت مشاهده هرگونه علامت یا تغییر در ناحیه تناسلی، به پزشک مراجعه کنید
  • در صورت تشخیص زگیل تناسلی، روش های درمان مناسب را پیش گیرید
  • در صورت امکان، از واکسیناسیون HPV استفاده کنید

آیا امکان انتقال زگیل تناسلی بدون رابطه جنسی وجود دارد؟

احتمال انتقال زگیل تناسلی صرفا در رابطه جنسی بسیار بالاست و تنها راه مطمئن برای جلوگیری از آن اجتناب از رابطه با فرد آلوده است. استفاده از کاندوم می تواند خطر انتقال را تا حدودی کاهش دهد، اما کاندوم تمام نواحی مبتلا به زگیل را پوشش نمیدهد و همچنان احتمال تماس پوست با پوست وجود دارد. برخی از راه های غیرجنسی برای انتقال زگیل تناسلی نیز وجود دارند، که در این مقاله به طور مفصل به آن پرداختیم.

 

 

 

دکتر مهزاد احمدی

متخصص زنان و زایمان و جراح زیبایی زنان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *